Nüfus Cüzdanı İşlemleri

NÜFUS CÜZDANI İŞLEMLERİ

Nüfus cüzdanı; kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu kanıtlayan resmi belgedir. Nüfus cüzdanı değerli kağıtlar kapsamı içerisinde yer almaktadır. Nüfus cüzdanlarının şekil ve içerikleri İçişleri Bakanlığınca tespit edilir.

Nüfus Cüzdanı Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Nüfus cüzdanı, yurt içinde yerleşim yeri mahalle veya köy muhtarı ya da çalışan resmi daire veya kurum amiri tarafından onaylanan nüfus cüzdanı talep belgesi ve belgedeki fotoğrafın aynısı bir adet fotoğrafla birlikte ikamet edilen yer nüfus müdürlüğünce, yurt dışında dış temsilciliklerimiz tarafından doldurularak onaylanan nüfus cüzdanı talep belgesi ile dış temsilciliklerimizce ergin olanların kendilerine , ergin olmayanların ise veli veli, vasi veya resmi vekillik belgesi ibraz edenlere imza karşılığında verilir.

Düzenleme Nedenleri
Doğum
Kayıp
Yeniden Kayıt
Yenileme
Değiştirme

Uluslar Arası Aile Cüzdanı

Uluslar arası aile cüzdanı; bir aileyi oluşturan eş ve çocukların uyruğunu kanıtlayan ve kimlik bilgilerini kapsayan resmi belgedir. Uluslar arası aile cüzdanı değerli kağıtlar kapsamında yer almaktadır. Uluslar arası aile cüzdanlarının şekil ve içerikleri İçişleri Bakanlığınca tespit edilir.

Nüfus Cüzdanı Ne Zaman Değiştirilir?

Üzerinde silinti, kazıntı ve bir düzeltme yapılmayan, taşıdığı bilgilerden tereddüt duyulmayan nüfus cüzdanlarının değiştirilmesine gerek yoktur. Ancak kişi cüzdandaki fotoğrafı ile tanınmasını engel teşkil edecek şekilde değişmişse cüzdan değiştirilir.

Nüfus Cüzdanına Ne Zaman Fotoğraf Yapıştırılır?

Nüfus Cüzdanı 15 yaşına kadar fotoğrafsız kullanılabilir. 15 yaşını doldurmuş olanların müracaatları üzerine fotoğraflı nüfus cüzdanı düzenlenir.

Fotokopi veya bilgisayarda çoğaltılan fotoğraflar zamanla niteliklerini kaybettiğinden kabul edilip işleme alınmaz.

Yeni Doğan çocukları Nüfus Kütüğüne Kimler ve Nasıl Kayıt Ettirebilir?

Doğumları ana, baba, vasi veya kayyım, bunların bulunmaması halinde , çocuğun büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar bildirerek nüfus kütüğüne kaydettirmekle yükümlüdür.

Doğum olayı nüfus memuruna sözlü olarak bildirilir. Bildirim sırasında çocuğun baba ve anasının nüfus cüzdanı veya nüfus kayıt örneği ile varsa doğuma ait resmi belge ve raporlar memura verilir.

Her doğum olayının, doğumun olduğu tarihten başlayarak yurt içinde otuz gün içinde nüfus memuruna, yurt dışında atmış gün içinde başkonsolosluklara bildirilmesi zorunludur.

Altı yaşından büyük (72 ay + 1 gün) ve onsekiz yaşından küçük (216 ay) çocuklara ait bildirim yapılırken yaş tespiti için çocuğun bildirim yapılan nüfus idaresine getirilmesi zorunludur.

Kayıp Nedeniyle Nüfus Cüzdanı Değiştirilmesi
Kayıp olan, çalınan veya seri numarası okunamayan nüfus cüzdanının yerine nüfus cüzdanı düzenlenir.
Kayıp nedeniyle nüfus cüzdanı almak üzere ilgili kişi; mahalle veya köy muhtarlığı ya da çalıştığı kurum veya kuruluş tarafından tasdik edilen fotoğraflı nüfus cüzdanı talep belgesi ile nüfus cüzdanına yapıştırmak üzere belgedeki fotoğrafın aynısı 1 adet fotoğrafla birlikte ikamet ettiği yer nüfus müdürlüğüne, yurt dışında konsolosluklarımıza müracaat eder.
Nüfus cüzdanı talebinde bulunan kişiye düzenlenen nüfus cüzdanı imza karşılığında verilir.

Nüfus Cüzdanını Kimler Alabilir?
Düzenlenen nüfus cüzdanının; ergin olanların (18 yaşından büyüklerin) kendilerine veya resmi vekiline, ergin olmayanların ise ana veya baba yada varisleri ile çocuğu aile kütüklerine tescil ettirmek için bildirimde bulunma yetkisi olan kişiye verilmesi esastır.

Ağır hasta veya seyahat etmesi sağlığına zarar verecek olan ergin kişilerin , resmi Sağlık kurumlarınca verilen raporu ibraz etmeleri halinde , bu kişilerin eşine, ergin çocuklarına veya baba ya da annesine nüfus cüzdanı verilir
.
 
 
 
Cihangir Mahallesi Ormanlı Caddesi No:55 Avcılar/İSTANBUL
0 212 590 28 90 - 92